Till Lagos

Fredag 28 september. Från Sines till Lagos 77 sjömil = 10 timmar om man gör 7,7 knop.

Vi går upp i ottan, vilket vi har vant oss av med under vår dryga vecka i Sines. Solen börjar gå upp över staden som vi lämnar.

Det är båtar på gång utanför piren, före oss. På AIS:en läser vi att denna båt heter “Here comes the sun”. Det går inte att låta bli att slänga upp telefonen och ta fotot. Allt bara stämmer i ett enda ögonblick.

När man närmar sig udden Cabo de Sao Vicente har vi nått Europas utpost mot sydväst. Fortsätter Mermaid med nuvarande kurs så kommer vi till Afrika. Svänger vi mot sydväst blir det Madeira, kanske Kanarieöarna eller Brasilien om vi råkar missa öarna. Rattar vi på mer västerut, så hamnar vi i USA. Vi väljer att gira babord och styr en ostlig kurs, in mot Gibraltar. Första stora hamnen är Lagos på Portugals Algarvekust.

Lilla Sines hade öppet till midnatt. Här i Marina  de Lagos, där trycket av besökande båtar är väldigt stort, stänger hamnkontoret klockan 19.00. Vi kommer 5 minuter innan stängning och får övernatta på ankomstbryggan. Trötta med gung i huvud och ben, sover vi gott på vilken brygga som helst. Det sista vi gör är att knyta fast “Here comes the sun” i Mermaid.  Ankomstbryggan är överfull.